Wat betekent Vrijzinnigheid voor mij !?
In het Fries zeggen we soms tegen iemand: “do bist ek wol in bytsje sinnig” . Dat woord “sinnig “ betekent dat je net een beetje anders bent of doet.  Iets van   ” het op je eigen manier doen,” c.q. beleven.

Zoals zovelen ben ik ook opgevoed  met de Sinterklaasgod.  Alles stond in het grote boek!  En dan alleen de minpunten. En o, wat heeft het me een moeite gekost om mij daar van los te maken. Gelukkig beleef ik nu mijn Friese sinnig in onze geloofsgemeenschap.

Voor mij betekent het adem kunnen halen. Mijn eigen manier van geloven mogen hebben. Vrij zijn in mijn gedachten over God.

Als dichter geef ik het graag weer in de twee volgende gedichtjes.

        Psalm 8          Psalm 151
Met onschuld Jouw naam staat
zoals gras door asfalt groen te lezen in het gras,
en lenteregen op mijn tong. op elke straathoek
De geur van tijm van de stad gebeiteld in de stoepen
en strelende handen. en de pleinen
Zo breek ik de ruggen van dollars De lucht is vol van tekens.
en hamburgers Ik adem onuitsprekelijk

Hoera,  ik mag op mijn eigen manier mijn geloof beleven. Niet uit hoogmoed maar vanuit mijn “Kooszijn!”

Koos van der Leij.