Wie wij zijn

Vrijzinnigen Hattem is een vereniging, geen kerkgenootschap. We bieden de mogelijkheid tot wezenlijke ontmoeting met de ander, zoekend naar de zin van het leven. Sommigen van ons zijn lid van een kerkgenootschap, anderen bewust niet. We vinden elkaar in het verlangen naar een humane samenleving waar mensenrechten gelden en waar verantwoordelijkheid wordt genomen voor elkaar en voor een duurzame omgang met de aarde. Verschillen in opvattingen zijn voor ons niet bedreigend maar juist verrijkend, vragend om gesprek, verdraagzaamheid en respect.

“Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie,
maar de grootste daarvan 
is de liefde”
(1 Joh. 4:7)

Huidige voorganger

Vanaf 1 april 2022 is ds Anja van de Poppe onze nieuwe voorganger. Wij zien uit naar weer een nieuwe fase in onze vereniging. Zie onze homepage voor een korte introductie van Anja.
Klik hier voor de video-opname van de intrede-viering op 26 juni,

Vorige voorganger

Tot haar emeritaat najaar 2021 was ds Foekje Dijk vele jaren onze voorganger.

Samenwerking

Op regionaal niveau wordt samengewerkt met Vrijzinnigen Heerde; de vieringen worden afwisselend in de beide gemeentes gehouden. Het blad Tweeluik verschijnt ook als gezamenlijke uitgave.

Vrijzinnigen Hattem is een lokale afdeling van Vrijzinnigen Nederland. Andere afdelingen zijn te vinden in de volgende plaatsen:

Amerongen, Apeldoorn, Arnhem, Baarn, Bennekom, Bilthoven, Brielle, Brummen, Dedemsvaart, Doorn, Driebergen, Harderwijk, Hardinxveld, Heerde, Hilversum, Huizen, Laren/Blaricum/Weesp, Lunteren, Maarssen, Maassluis, Midden-Drenthe, Naarden-Bussum, Oost-Twente, Oud-Beijerland, Renkum, Rhenen, Rotterdam, Rijssen, Schiedam, Soest, Tholen, Varsseveld, Veenendaal, Velp, Voorburg, Wageningen, Wassenaar, Westerkwartier, Woubrugge, Zeist, Zuid-Kennemerland.

 

Vrijzinnigheid

Graag laten we enkele leden op persoonlijke titel kort aan het woord over aspecten van vrijzinnigheid.

 

Aug. 2021 – F. Veenstra

Vrijzinnig. Ik was nog jong toen ik eens een huiskamer bijeenkomst bezocht van Youth for Christ. Daar voelde ik me niet thuis. Ik weet nog dat ik bij thuiskomst tegen mijn vader zei: “Ze weten allemaal precies hoe het zit.” Zo eenvoudig was het voor mij niet. Ik had...

Lees meer

Febr. 2021 – K. v.d. Leij

Wat betekent Vrijzinnigheid voor mij !? In het Fries zeggen we soms tegen iemand: “do bist ek wol in bytsje sinnig” . Dat woord “sinnig “ betekent dat je net een beetje anders bent of doet.  Iets van   ” het op je eigen manier doen,” c.q. beleven. Zoals zovelen ben ik...

Lees meer

Jan. 2021 – W. Gerritsen

Wat betekent vrijzinnigheid voor mij? Voor mij voelt vrijzinnigheid als de emotie die ik soms voel bij een goede soulplaat. Je wordt geraakt maar kunt de emotie niet goed beschrijven. De soulmuziek komt voort uit het bevrijden uit de slavernij. Muziek gaat altijd met...

Lees meer

Historie Vrijzinnigen Hattem

Vrijzinnigen Hattem maakt deel uit van Vrijzinnigen Nederland. Als we in de geschiedenis duiken zijn er twee benaderingen mogelijk, plaatselijk en landelijk. Twee rijke verhalen.

Landelijk gezien was er al midden in de 19e eeuw een ontwikkeling in protestants Nederland op gang gekomen die een frisse benadering van het kerkelijk leven voorstond. Wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen maakten vernieuwing nodig. Niet voor niets noemde men zich de ‘modernen’. Bovendien was er een tegenstem nodig tegen het opkomende confessionalisme. In 1870 werd de Nederlandse Protestanten Bond opgericht, een naam die ruim honderd jaar bleef bestaan. In 1991 werd het Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, en die naam werd in 2014 omgedoopt in Vrijzinnigen Nederland. Als briefhoofd: ‘Vrijzinnigen Nederland verbindt vrijdenkers en zinzoekers’. 

Over de periode 1870 – 1940 van de NPB is een diepgaande studie gemaakt door Tom-Eric Krijger, waarop hij in 2017 aan de Universiteit van Groningen promoveerde. De Nederlandse samenvatting van zijn in het Engels geschreven boek draagt de titel: ‘Een tweede hervorming? Het Nederlandse vrijzinnig-protestantisme in het godsdienstig, maatschappelijk en staatkundig leven, 1870-1940”.

Dan dat tweede verhaal. De 100-jarige geschiedenis van Vrijzinnigen Hattem is op schrift gesteld voor de viering van het jubileum in 2017.  In het fraaie boekje ‘Vrijzinnig Hattem 1917 – 2017’ wordt verteld over de initiatiefnemers destijds, over samenwerking met soortgelijke initiatieven in de omgeving, over de zondagschool, over financiering, over voorgangers, over dagjes uit, enz. 

Het boekje zelf bevat naast het verhaal over de geschiedenis nog verscheidene andere bijdragen, zoals onze ‘Zeven Inzichten’ en een aantal columns uit de Hattemer door onze voorganger Foekje Dijk onder de titel ’De Poort van Dijk’. 

Het gebouw

Sinds begin jaren ’60 houdt Vrijzinnigen Hattem de zondagse bijeenkomsten in het gebouw aan de Sparrenlaan. Dat is niet altijd zo geweest. Na de oprichting in 1917 kwam men bijeen in zalen van hotels in Hattem en in het Groene Kruis gebouw. Het verlangen naar een eigen gebouw werd begin jaren ’60 omgezet in werkelijkheid. 

Rond de eeuwwisseling werd het gebouw met het oog op het  teruglopend ledental verkocht aan twee Hattemse muziekverenigingen (DEV en CMV), en vond er een grondige verbouwing plaats.

In 2011 werd gevierd dat het gebouw 50 jaar bestond. Om dat te vieren verscheen er een boekwerkje, onder redactie van toenmalig voorzitter Reinier Katger en Carolien Schoemaker. 

Eens in de twee weken staat het gebouw op zondag ter beschikking aan Vrijzinnigen Hattem. Vandaag de dag staan onze voorgangers in de zaal voor een paar manshoge schermen waarachter allerlei muziekinstrumenten staan. Op een verrijdbare tafel staan benodigdheden voor een bijeenkomst. De bezoeker kan verder het oog laten vallen op een glas-in-lood raam, een fraaie geweven doek, een wandkleed en andere kunstvoorwerpen. Of op de grote kaars met daarop symbolen van de grote spirituele stromingen van de mensheid. 

  Vieringen
  De Notenhof, Sparrenlaan 3-a, Hattem

  Postadres secretariaat
  Veenburgerweg 3, 8051 CG Zwolle

   

  Secretariaat
  secretariaat@vrijzinnigen-hattem.nl

  Bankrelatie
  NL25 RABO 0325 7224 04 t.n.v. penningmeester NPB Hattem