Wat betekent vrijzinnigheid voor mij?
Voor mij voelt vrijzinnigheid als de emotie die ik soms voel bij een goede soulplaat. Je wordt geraakt maar kunt de emotie niet goed beschrijven. De soulmuziek komt voort uit het bevrijden uit de slavernij. Muziek gaat altijd met mij mee. Of het nu de herinneringen zijn aan het door mijn vader zo mooi gevonden Mijn Gebed van DC Lewis, of de groep Genesis, of Solomon Burke.
In moeilijke en in goede tijden je gedragen weten door mensen om je heen, hopend en werkend aan een goede toekomst. Je wordt pas mens als je medemens wordt, is de opdracht van Thomas Hobbes die in een kerstviering in de 70er jaren veel invloed op mij gehad heeft.
Vrijzinnig voelen is niet opgesloten zitten in dogma’s of bubbels. Wel geloven in en ervaren dat je soms opgetild wordt door wat wij niet goed kunnen benoemen. Oerkracht of oerwezen?

W. Gerritsen