Soms kom je als individu voor dingen te staan die een goed doordachte beslissing vragen, of die juist een onmiddellijke invulling eisen. Op dergelijke momenten treedt er automatisch ook een aarzeling in: ‘Kan ik dit wel? En als ik zus of zo beslis, krijg ik daar dan geen spijt van?’ Bij zulke aarzelende momenten moet ik vaak denken aan de veel aangehaalde quote van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!’ Hier spreekt een groot zelfvertrouwen uit. Het valt ook heel positief in te vullen, want het is leuk om dingen niet te kunnen. Immers, dan word je in staat gesteld om iets nieuws te leren.

Terwijl deze letters het papier raken, zie ik plotseling beelden voor me van bungeejumping. Bij bungeejumpen, elastiekspringen of benjispringen springt iemand die vastgebonden is aan een elastieken koord van grote hoogte naar beneden. Als springplatform worden bestaande structuren zoals bruggen of torens of speciaal hiervoor opgerichte kranen gebruikt. Er is maar één manier om te bungeejumpen, namelijk: springen! Hoe meer je erover nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Te veel denken heeft alleen angst en twijfel tot gevolg. Roep niet langer: ‘Stel dat?’ en neem de sprong gewoon.

Nu zal ik mij persoonlijk nooit wagen aan het concrete bungeejumpen, mijn fysiek zou dat niet aankunnen. Maar in het beslissingen nemen op cruciale momenten treedt er soms wel dat bungeejump gevoel op. Het is een volstrekt zich overgeven aan een onbekende situatie.

Wanneer we het zo bekijken, zijn er heel wat bungeejumpers in de wereld. En wat dit betreft kan een geloofsgemeenschap een geweldig vangnet zijn. Want hoe houdt een mens dat vol, telkens weer een sprong in het onbekende diepe te maken?! Wat dan de taak of de troost van een geloofsgemeenschap kan zijn? Aangezien ik sta in de joodse en christelijke traditie kan ik alleen van daaruit spreken. Maar de bijbelse verhalen die ons vanuit die traditie worden aangereikt staan bomvol bungeejump momenten. Wat te denken van de uittocht uit Egypte, of het waagstuk van het oversteken van Jacob over de Jabbok. De profeten die het waagden om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken, of de verzoeking in de woestijn van Jezus van Nazareth. Allemaal ervaringen die een beslissing eisten. Allemaal vaak beangstigende beslissingen waarvan de uiteindelijke uitkomst niet te voorspellen of te bedenken was. 

Waag de sprong maar: je bent niet de eerste die moet springen!

Foekje Dijk