We zitten een kopje koffie te drinken en zijn oog valt op het ‘schoolbord’ dat op de keukendeur geverfd is. Daar komen de aan te schaffen boodschappen op te staan, of andere dingen die niet vergeten moeten worden. Woorden als meergranenrijst, marmite, bouillon. Daaronder een kort zinnetje: kruiwagen Korrie.

De koffie is op, de tuinman vraagt of er ergens een mand is waar hij het tuinafval in kan doen. Het lijkt mij veel handiger om dit in de kruiwagen te verplaatsen. Waarop hij verbaasd opmerkt dat de kruiwagen toch bij Korrie is.
Mijn blik trekt naar het schoolbord. Aha. Misverstand. Dit gebeurt natuurlijk heel vaak. Mensen interpreteren ideeën, maar wat het lijkt, is het uiteindelijk niet. Zo kent men zichzelf een waarheid toe die niet bestaat. De tuinmanveronderstelde dat hij de boodschap begreep: kruiwagen niet thuis.

Maar die is er wel. Interpretatie is wat je zelf denkt en daar kan een gevaar in schuilen. Het is goed om dat te beseffen en even bij de ander na te vragen of het idee dat je hebt ook werkelijk klopt. Dat geldt zeker ook voor de ideeën die er bestaan over geloofsinhouden!

Foekje Dijk